Nye elbilavgifter i 2023

Regjeringen i Norge har besluttet å innføre høyere avgifter på både elbiler og bensinbiler fra 2023. Elbiler vil ha 25% moms på kjøpspris over 500 000 kroner, samtidig som avgiftene på diesel- og bensinbiler blir høyere gjennom økt vektavgift og økning i CO2-komponenten. Dette betyr at motorsterke bensinbiler kan bli betydelig dyrere, mens prisen på elbiler vil øke som følge av moms og vektavgift.

Norge er kjent for å ha en av de høyeste andelene av elbiler per innbygger i verden. Imidlertid har regjeringen i Norge besluttet å innføre nye avgifter for elbiler fra 1. januar 2023. Fra denne datoen vil det være moms på kjøpsbeløpet for elbiler over 500 000 kroner, hvor man betaler moms på den delen av kjøpsprisen som overstiger 500 000 kroner. Elbiler som koster mindre enn dette vil fortsatt ha fritak fra moms. Det blir også en vektavgift på elbiler som vil utgjøre rundt 20 – 30 000 kroner. Denne artikkelen vil diskutere de nye avgiftene for elbiler i Norge og hvordan de påvirker eiere av elbiler.

Hvilken bil bør du velge?

Med de nye avgiftene vil det lønnen seg generelt sett å velge en elbil som ikke koster mer enn 500 000 kroner, men som samtidig har de egenskapene du har behov for.Det finnes flere elbiler som koster under 500 000 kroner og som har god rekkevidde. For eksempel Hyundai IONIQ 6 Standard Range 2WD som har en prislapp på rundt 400 000 kroner og har en rekkevidde på rundt 429 km per ladning. Ellers anbefaler vi deg å sjekke oversikt på de elbilene med lengst rekkevidde, og så kan du justere etter prisen du kan tenke deg å betale.

Hva er de nye avgiftene for elbiler i Norge?
Den nye avgiften for elbiler i Norge er moms på kjøpsbeløpet for elbiler over 500 000 kroner, hvor man betaler moms på den delen av kjøpsprisen som overstiger 500 000 kroner. Det blir også en vektavgift på elbiler som vil utgjøre rundt 20 – 30 000 kroner.

Hvorfor har regjeringen innført disse avgiftene?
Regjeringen i Norge har innført disse avgiftene for å øke inntektene til staten. Dette er et skritt for å gjøre elbiler mer kostnadseffektive, og dermed bidra til å redusere klimagassutslippene.

nye elbilavgifter 2023

Hvordan påvirker disse avgiftene eiere av elbiler?
Disse avgiftene kan ha en betydelig økonomisk belastning for eiere av elbiler, spesielt for de som har kjøpt en dyrere elbil. Det kan også redusere antall personer som vurderer å kjøpe en elbil i fremtiden. Det kan også føre til økte utslipp fra personbilene, fordi færre utslippsbiler vil erstattes av elbiler.

Hva er fremtiden for elbilavgifter i Norge?
Det er uklart hva fremtiden vil bringe for elbilavgifter i Norge. Regjeringen kan velge å endre eller oppheve avgiftene basert på hvordan de påvirker eiere av elbiler og klimagassutslippene. Det kan også være mulig at andre land vil følge Norges eksempel og innføre lignende avgifter for elbiler. Det er viktig at regjeringen overvåker effektene av disse avgiftene og vurderer endringer dersom de viser seg å ha negative konsekvenser for klimaet og bilmarkedet.

 

Bilmodell Pris Moms (25%) Vektavgift Totalt Type
Tesla Model 3 550 000 kr 62 500 kr 25 000 kr 637 500 kr Elbil
Nissan Leaf 400 000 kr 0 kr 20 000 kr 420 000 kr Elbil
Volkswagen Golf GTI 450 000 kr 100 000 kr 0 kr 550 000 kr Bensinbil
Porsche 911 Turbo S 3 500 000 kr 875 000 kr 150 000 kr 4 525 000 kr Bensinbil

 

*Vektavgift for elbiler er estimert og kan variere avhengig av bilens vekt.
*Prisene er estimerte og kan variere

Som man kan se i tabellen, vil prisene på elbiler øke som følge av moms og vektavgift, mens bensinbiler vil ha høyere priser som følge av økt vektavgift og CO2-komponent.

Avgifter sammenlignet med andre land

Avgifter på bilkjøp varierer fra land til land. I Norge er det høye avgifter på bilkjøp, både på elbiler og bensinbiler. Dette skyldes blant annet høye CO2-avgifter og vektavgifter. Elbiler har tidligere vært moms- og avgiftsfrie, men fra 2023 blir det moms på kjøpsbeløpet for elbiler over 500 000 kroner. Du må også betale vektavgift på nye elbiler.

I mange andre land, som for eksempel i USA og Tyskland, er bilavgiftene lavere enn i Norge. Dette gjør at bilene er billigere å kjøpe i disse landene. I USA er det også flere incentiver og skatterabatter tilgjengelige for kjøp av elbiler og hybridbiler, noe som gjør at disse bilene kan være mer økonomisk lønnsomme å kjøpe enn i Norge. I Tyskland for eksempel, gis det skattefradrag for elbiler og hybridbiler, det er også gratis parkering og kjøring på kollektivfelt i mange byer for elbiler, dette kan gjøre at elbilene kan være mer økonomisk lønnsomme å kjøpe enn i Norge.

I noen land, som for eksempel i Nederland og i mange land i Europa, har det vært innført incentiver og skattemessige fordeler for å fremme kjøp av elbiler, som å være fritatt fra avgifter, å ha gratis parkering og kjøring på kollektivfelt, og å ha lavere bensin- og dieselavgifter. Dette kan gjøre at elbiler kan være mer økonomisk lønnsomme å kjøpe i disse landene sammenlignet med Norge.

Det er verdt å merke seg at avgiftssystemer og incentiver endres ofte, og at det kan være forskjeller fra land til land, og også innenfor ett land, og det kan være lurt å sjekke oppdatert informasjon for å finne ut hva som gjelder for akkurat det landet du bor i eller ønsker å kjøpe bil i .

 

Ved å fortsette å bruke dette nettstedet godtar du våre vilkår for personvern.